A gyökérkezelés szó hallatán a legtöbb páciens elrémül. Ezzel az eljárással kapcsolatban olyan mély hiedelmek és félelmek vannak belénk táplálva, melyet nagyon nehéz megváltoztatni. Mi igyekszünk mégis kísérletet tenni erre – hátha sikerül…
Hogyan tudjuk elérni, hogy a gyökérkezelés nem okoz fájdalmat?


Súlyos esetben, ha a páciens erős fogfájdalommal érkezik, megfelelő gyógyszeres kezeléssel még a gyökérkezelés előtt csökkenthető a fájdalom, így a gyökérkezelés már fájdalommentesen elvégezhető

Gyökérkezelés alkalmával Ultracain – DS – Forte nevű érzéstelenítő szert alkalmazunk, mely a hagyományos lidocain hatáserősségénél négyszer erősebb érzéstelenséget biztosít.
A fogat – akár többször – fertőtlenítő gyógyszerrel zárjuk le, hogy a gyógyulás bekövetkezhessen. A gyökértömés csak ez után kerül a fogba.

Mikor szükséges a gyökérkezelés?
Fájdalmas fog
A fogfájást okozhatja a fogbél gyulladása. A gyulladást több tényező is okozhatja, ezek közül a leggyakoribb:

 • Mély szuvasodás miatt a baktériumok mérgei elérik a fogbelet és gyulladást hoznak létre
 • Mély töméshez a fogbél közel van, a fog ellenállóképessége kisebb, mint a reá ható trauma, ezért gyulladás alakul ki
 • Mély tömés, vagy korona előkészítése során a fog védekezőképessége nem elegendő a trauma elviseléséhez – gyulladás alakul ki

Gyökércsúcsi rész gyulladásának jellemzői
A fogfájás kialakulhat akkor is, ha a fog maga már elhalt, de a gyökércsatornán keresztül a fog elhalása után a fog gyökércsúcsi részénél a csonthártya gyullad be.

 • A fog érzékennyé válik ráharapásra
 • A meleg étel fájdalmat vált ki
 • Röntgenen a gyökér csúcsán elváltozás van
 •  

Mikor szükséges tehát a gyökérkezelés?

 • Erős fogfájdalom esetén, fogbélgyulladáskor
 • Erős fogfájdalom esetén gyökérhártya gyulladáskor
 • Fájdalommentes esteben, amennyiben a fog már magától elhalt, ebben az esetben érdemes megelőzni a gyökércsúcs begyulladását
 • Fájdalommentes esetben, ha a röntgenen a gyökércsúcson elváltozást látunk
 • Amennyiben a fog nagymértékben megrongálódott és a fog megerősítéséhez csapos műcsonk szükséges – melyet csak a gyökértömött gyökérbe lehet bevezetni.


Röviden az eljárás menete:

 • A fog fizikális, illetve szükség esetén röntgen vizsgálata.
 • A fogbél (pulpa) feltárása.
 • A gyökércsatorna feltárása.
 • A gyökércsatorna fertőzött, elhalt szöveteinek eltávolítása.
 • Tisztítás és fertőtlenítés kémiai úton.
 • Súlyosabb fertőzés (infectio) esetén gyógyszeres kezelés alkalmazása.
 • A klinikai tünetmentesség elérése után, gyógyszeres végleges gyökértömés készítése a biológiai holttér betöltésére.
 • A fog végleges rehabilitációja kemény fedőtömés elhelyezésével.

A gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A fog keményszövetei (zománc és dentin) alatt a fogbélüreg található. Ennek tartalma: érképletek, idegek, kötőszövet. A gyökérkezelés során a fogbél üregének (pulpa) tartalma eltávolításra kerül, ezt a teret lehetőség szerint sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít.

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban fogbélűri gyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalom és a fertőzött csatornafal is eltávolításra kerül. Ezt gyökérkezelő tűk segítségével hajtják végre.

A gyökérkezelés lépései

Miután röntgenfelvétel segítségével ellenőrizték, hogy a gyökérkezelő tű leér a csatorna végéig, következik a mechanikai (gyökérkezelő tűkkel) és vegyi (Hyperol, Na-hipoklorit) tisztítása.

A megtisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítják, és a rtg-en meghatározott csatornahosszal megegyező hosszúságú guttapercha szálat (poen) helyeznek el a csatornában. A guttapercha egy természetes, homogén anyag, ami a gyökérkezelés céljainak igen jól megfelel. A guttapercha poen és a csatornafal közötti teret a gyökértömő paszta tölti ki.

A gyökértömést kondenzálják (nyomással oldalirányban és lefele préselik), hogy pontosabb zárodást érjenek el vele. Az ideális gyökértömés „csúcsig érő” és „falálló”: teljesen kitölti a gyökércsatornát.

Komplikációk

A gyökér csatornájába az idegek és az erek a gyökércsúcs felől lépnek be. A szuvasodás következményeként baktériumok lepik el a gyökércsatornát. Ezek igen hamar utat találnak a gyökércsúcson keresztül a környező szövetekbe: a gyökérhártyára és a környező csontba, ahol gyulladást produkálnak. Ennek következménye az akut gyulladás (annyira erős fájdalommal jár, hogy a beteg azonnali ellátást igényel) illetve a chronikus gyulladás, ami néha tünetmentesen, néha „elviselhető” tünetekkel zajlik.

Fontos itt megjegyezi, hogy az ilyen tünetmentes bakteriális góc különféle, alkalom adtán veszélyes ún. gócbetegségeket okozhat. Szemészeti, bőrgyógyászati, rheumatológiai, de akár szívbelhártya megbetegedéseket is okozhatnak. Ezek ellátása tehát ugyanolyan fontos, mint az akut gyulladásoké.

A gyökércsatornában lévő baktériumok és elhalt szövetek eltávolítása általában megoldott. A környező szövetek esetleges gyulladása azonban lassan gyógyítható. Első lépésben a gyulladás okát: a gyökércsatornát kell kitisztítani, és jó gyökértöméssel ellátni. Ezután esetleg antibiotikum kezelés segítségével lehet a szervezet segítségére sietni. Az erre sem reagáló gyulladások kezelése komplikáltabb: tartalmaz gyógyszeres gyökérkezelést, sebészeti beavatkozást (gyökércsúcs eltávolítás), stb.

A fenti eljárás nem fájdalommentes és nem 100%-os, ám a fog megtartása érdekében szükségszerű.
Az emberi fog nem regenerálódik, elvesztésével számuk csökken.